Aanpassing bestemmingsplan redt De Kuip, maar willen ze dat?

10 December 2020, 16:11 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

door Jan D. Swart

Het consortium DMK, dat eerder dit jaar al een compleet alternatief ontwikkelde om via renovatie (uitbreiding en modernisering) De Kuip te behouden met een vergelijkbaar aantal toeschouwers, vierkante meters en kwaliteit als het nieuwe stadion, heeft in een uitvoerige bouwkundige brief aan de gemeenteraad aangegeven welke aanpassingen gedaan kunnen worden in het nieuwe bestemmingsplan zonder dat dit de planvorming voor Feyenoord City in de weg zit.

Die aanpassingen zijn van belang om renovatie van De Kuip binnen dat nieuwe bestemmingsplan tot het laatste toe mogelijk te houden zonder latere vertraging mocht blijken dat het nieuwe stadion financieel toch niet haalbaar is of wanneer de Raad van Commissarissen van de bedrijfstak betaald voetbal eindelijk op één lijn zit en de moed heeft geen verantwoording te nemen voor een onzeker avontuur.

Volgende week donderdag willen de wethouders Van Gils (D66) en Kurvers (VVD) het nieuwe bestemmingsplan door de raad loodsen zonder een reddingsboei voor renovatie van De Kuip. Dat willen ze om de twijfelende investeerders de indruk te geven dat de gemeente de dekker van het plan is. Onuitgesproken achterliggende gedachte is: doe vanaf nu maar mee, want de gemeente laat Feyenoord met zo’n nieuw stadion nooit failliet gaan. Wel één voorwaarde: De Kuip moet uit het bestemmingsplan. 

Met de door DMK ingestuurde aanpassingen in het bestemmingsplan kan renovatie van De Kuip mogelijk blijven. Niet onbelangrijk omdat nog steeds slechts 17.5 miljoen euro jaarlijks het hoogste bedrag is dat voor het betaalde voetbal van Feyenoord in het nieuwe stadion te verdienen valt. Maar de bvo heeft minstens 30 miljoen spelersbudget nodig en binnen de RvC, dat onderhandelt met Amerikaanse investeerders, wordt 40 miljoen als het gewenste bedrag genoemd.

DMK wil renoveren met behoud van de unieke Kuipelementen voor iets meer dan de helft van de prijs waarvoor het nieuwe stadion gebouwd moet worden. De omstreden 40 miljoen van de gemeente Rotterdam is dan niet eens nodig. Bovendien maakt volgens de rekensommen van DMK Feyenoord dan wel op zeker de gewenste financiële en sportieve sprong. Ook heeft DMK geïnvesteerd in plannen die voorzien in het toevoegen van nieuwe functies die nieuw zijn voor het gebied.

‘’We zetten bijvoorbeeld in op de inpassing van hoger onderwijs, innovatie, startups, studentenhuisvesting in en rondom het stadion. De Data Campus als onderdeel van Data Science Capital Rotterdam is hiervan een concreet voorbeeld. Dit geeft het gebied en heel Rotterdam een extra impuls’’, brengt Erwin Eekelaar in zijn brief in herinnering

‘’Want het is ook onze ambitie om Feyenoord te laten aansluiten bij de top-32 van Europa met een competitief en groeiend spelersbudget voor de club. De club heeft deze potentie en door middel van een slim en duurzaam plan voor modernisering van De Kuip tot een state-of-the-art stadion met een realistische investering willen we dit bewerkstelligen. Hiermee bieden we een alternatief mocht het plan voor het nieuwe stadion niet door kunnen gaan.’’